Povijest

Električni motor | Klasifikacija tipova i povijest motora

Električni motor

Ovaj motora ili je elektromotor je uređaj koji je doveo jedan od najvećih advancements u području inženjerstva i tehnologije od izuma električne energije.Motor je elektromehanički uređaj koji pretvara električnu energiju u mehaničku energiju.Zbog motora, život je ono što je danas u 21.Bez motora, još uvijek živjeli smo u eri Sir Thomas Edison gdje će svijetliti žarulje su jedina svrha električne energije.Postoje različiti vrste motora razvijeni su za različite specifične svrhe.
Jednostavnim riječima, možemo reći da je uređaj koji proizvodi rotacijsku silu motor. Vrlo temeljno načelo funkcioniranja elektromotor leži na činjenici da se sila doživljava u smjeru okomitom na magnetsko polje i na struju, kada su polje i struja načinjeni da međusobno djeluju.

Još od otkrića motora, mnogonapredak je došao u ovom području inženjeringa i postao je predmet od iznimne važnosti za moderne inženjere. Ova posebna web stranica uzima u obzir, činjenicu kako je gore navedeno i daje detaljan opis svih glavnih elektromotora i motornih dijelova koji se koriste u sadašnjem razdoblju.

Klasifikacija ili vrste motora

Primarni klasifikacija motora ili vrste motora može se tabelirati kao što je prikazano u nastavku,


Povijest motora

Godine 1821. britanski znanstvenik MichaelFaraday je objasnio pretvorbu električne energije u mehaničku energiju postavljanjem vodiča koji nosi struju u magnetsko polje što je rezultiralo rotacijom vodiča zbog zakretnog momenta proizvedenog međusobnim djelovanjem struje i polja. Na temelju njegovog glavnog primitivnog stroja, DC (Direct Current) stroj je dizajnirao drugi britanski znanstvenik William Sturgeon ali njegov model je bio pretjerano skup i nije se koristio u bilo kakvu praktičnu svrhu. Kasnije 1886. godine prvi je elektromotor izumio znanstvenik Frank Julian Sprague, To je bilo moguće rotirati s konstantnom brzinom pod različitim rasponom opterećenja i tako proizvesti motorizirajuće djelovanje.

INDEKS

  • Motor s istosmjernom strujom
  • Sinkroni motor
  • 3 fazni indukcijski motor
  • 1 fazni indukcijski motor
  • Posebni tipovi motora

Među četiri osnovne klasifikacija motora gore spomenut DC motor kao imesugerira da je jedina koja se pokreće istosmjernom strujom. To je najprimitivnija verzija električnog motora gdje se proizvodi rotirajući okretni moment zbog struje kroz vodič kroz magnetsko polje.
Svi ostali su električni motori izmjenične struje i njima upravljajuizmjeničnu struju, npr. za sinkroni motor, koji uvijek radi sinkrono. Ovdje je rotor elektromagnet koji se magnetski zaključava s rotirajućim magnetskim poljem statora i rotira s njim. Brzina ovih strojeva varira variranjem frekvencije (f) i broja polova (P), kao Na = 120 f / P.

U drugom tipu AC motora gdje se rotiramagnetsko polje reže vodiče rotora, dakle cirkulirajuću struju induciranu u tim kratkospojnim vodičima rotora. Zahvaljujući interakciji magnetskog polja i tih kružnih struja, rotor počinje rotirati i nastavlja svoju rotaciju. To je asinkroni motor koji je također poznat kao asinhroni motor koji radi brzinom manjom od sinkrone brzine, a okretni zakretni moment, a brzina se regulira mijenjanjem klizanja koje daje razliku između sinkrone brzine Nai brzine vrtnje rotora Nr,

Pokreće regulaciju glavne indukcije EMF-azbog različite gustoće protoka. Stoga dolazi stroj za indukciju naziva. Jednofazni indukcijski motor kao što je 3 faza, radi po principu emf indukcije zbog fluksa, ali jedina razlika je u tome što radi na jednofaznom napajanju, a njegove metode pokretanja upravljaju dvije dobro utemeljene teorije, tj. Double Revolving poljeteorija i Crossfield teorija.
Osim četiri osnovna tipa motoraveć spomenuto, postoji nekoliko vrsta specijalnih električnih motora kao što su Linearni indukcijski motor (LIM), Stepper motor, Servo motor itd. s posebnim značajkama koje su razvijene u skladu s potrebama industrije ili za određeni gadget kao što je korištenje histereze motor u ručnim satovima zbog svoje kompaktnosti.